ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 BURGERS)
1) 400 γρ. βρασμένα φασόλια βανίλιες Φενεού Π.Γ.Ε.
2) 1 αυγό
3) 100 γρ. παρμεζάνα
4) 1 σκελίδα σκόρδο
5) 5 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού
6) 1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο
7) 6-8 τοματίνια
8) 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
9) 10 ελιές
10) 1 μικρό κρεμμύδι
11) 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
12) 1 κουτ. σούπας ξύδι balsamic
13) αλάτι - πιπέρι
14) 4 στρογγυλά ψωμάκια για burger
4 φύλλα μαρουλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια, τις ελιές, το κρεμμύδι και τον βασιλικό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι balsamico. Αλατίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στην κουζινομηχανή ή το μούλτι 300 γρ. από τα βρασμένα φασόλια, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, 1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά και τον φρέσκο βασιλικό και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Λιώνουμε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι, τα υπόλοιπα 100 γρ. φασόλια και προσθέτουμε το μείγμα από το μούλτι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Αδειάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά σε ένα βαθύ πιάτο. Βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο πλάθουμε την ζύμη σε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Τα πανάρουμε με την φρυγανιά και τα βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε το τηγάνι να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια πλέον φωτιά τηγανίζουμε τα μπιφτέκια, γυρνώντας τα από τις δυο πλευρέςγια περίπου 5-6 λεπτά,μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Ζεσταίνουμε ελαφρά τα ψωμάκια για burger και τα κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε στο κάτω ψωμάκι ένα φύλλο μαρουλιού, από πάνω το μπιφτέκι με τα φασόλια και τέλος την φρέσκια σάλτσα με τοματίνια. Καλύπτουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι.
Καλή απόλαυση!